Marije Vogelenzang schreef een boek; 'Eat Love' Het geeft een overzicht van haar werk, sinds zij in 2000 van de Design Academy afstudeerde.
Eat Love - Eet liefde
Eten is een dagelijkse ervaring die speciale aandacht nodig heeft, ja, zelfs om liefde vraagt. Dat is het motto van het boek en de werkwijze van Marije Vogelzang. Liefde voor het product, liefde voor het verhaal erachter, liefde voor de mensen met wie je het deelt en liefde voor de omgeving waarin je het eet. Eetontwerpen betekent in het geval van Marije Vogelzang niet dat ze alleen kijkt naar het voedsel, nee, het hele psychologische, culturele, sensitieve, natuurlijke, actievolle, wetenschappelijke, technische en sociale aspect van eten worden door haar bestudeerd en omgezet in fooddesign. En in 8 gelijknamige hoofdstukken in Eat Love.
De psychologie van eten
In het eerste hoofdstuk laat Marije Vogelzang zien wat zij bijvoorbeeld onder de psychologie van eten verstaat. En dan geeft ze een indrukwekkend voorbeeld. Tijdens de opening van de expositie Zwarte Confetti in het Rotterdamse Schielandhuis over de Tweede Wereldoorlog en de indrukken van de kinderen van toen (de as van de bombardementen kwam als zwarte confetti uit de lucht vallen) serveerde Marije Vogelzang oorlogshapjes. Met alleen de ingredienten die in de oorlog voor handen waren, maakte zij hapjes. En het mooie was dat deze niet alleen slechte herinneringen van de genodigden naar boven haalden. Ondanks het smakeloze eten in deze barre tijd, kwamen er nog genoeg herinneringen aan goede momenten boven, dankzij de hapjes. Gezamenlijk eten was een van de kleine geneugten in die tijd en de gasten hadden daar prettige herinneringen aan.